onsdag 30 april 2014

Hang 'em high

Precis vid gränsen mellan Skåne & Småland hittar man Ekemölla - en liten oas mitt ute i skogen. Denna natursköna anläggning består av tre vatten av olika karaktär: Storsjön, lillsjön & ösjön.


Med uteslutningsmetoden är det enkelt att se vilken sjö som är vilken.

Vi var på plats strax efter klockan 05.00 och det var redan ljust. I rask takt riggade vi våra spön varpå vi begav oss ner till vattnet. Den spegelblanka ytan på Storsjön bröts då och då av vackra nymfvak, vilket bådade väldigt gott för dagen. Både en, två & tre timmar förflöt innan den första fisken var landad. Jimmys fjädermyggimitation överlistade en av Ösjöns lekande individer och efter en bra fight var koncentrationen åter på topp.


I vackra Ösjön lurar stora öringar och Jimmy var riktigt sugen!

Det tröga fisket fortsatte och kvicksilvret klättrade ständigt uppåt för att slutligen landa på 23-24 grader. Tillbaka i Storsjön lyckades även jag få en första fisk för dagen. Fighten tog kanske tjugo sekunder och den utlekta, avmagrade honan fick snabbt friheten åter. Inte mycket att skryta med, men fisk är fisk! Vi kämpade på med våra fjädermyggimitationer #14-16 och efter två bommade hugg tog Jimmy åter ledningen. Några minuter senare var det min tur igen och den här fisken var det mycket bättre fart på. Hela fenor och riktig kanonkondition.


 Snart redo för landning..

.. eller inte!

En kaffepaus med tillhörande proviantering stod härnäst på agendan. Efter detta tog vi en sväng runt Lillsjön för att spana efter fisk. Lågt vattenstånd, sol & kristallklart vatten medförde såklart ett spännande siktfiske, men regnbågarna var inte helt lätta att lura till hugg. Återigen satte Jimmy ribban genom att presentera fjädermyggsimitationen perfekt i ytfilmen. Fisken steg och mothugget var oklanderligt. 3-2.


Jimmy drillar med stadig hand.

För att komma undan motvinden gick jag över på andra sidan sjön, spanade in en fisk och lyckades med "det perfekta kastet". Flugan landade ett par meter framför den patrullerande regnbågen och från 25-30 meter såg jag den stiga mot flugan i slowmotion. Vaket kändes som en hel evighet, flugan sörplades in och ett par sekunder fick gå innan mothugget gjordes. Smack. Full fart rakt över sjön, runt en stor sten och vidare åt vänster. Bzzzzz... Rullen skrek när backingen fullkomligt rasade iväg ut i sjön. Nu var goda råd dyra, hänga efter eller riskera att tafs/lina/backing skavs sönder mot stenen? Nerför ett stenrös, runt några träd, en löptur på de hala stenarna i vattenbrynet & full fart runt sjön för att förhindra en katastrof. Allt framför ögonen på ägaren, Johan, som mest njöt av föreställningen. Lyckan var total när den vackra tvåkilosfisken till slut kunde landas!


En riktig fighter som inte alls var samarbetsvillig.

Efter hand som timmarna passerade blev fisket om möjligt ännu svårare. Själv landade jag två till, återigen på fjädermyggor - antingen fridriftande i ytfilmen eller handtwistade strax under densamma. Trots trögt fiske lämnade vi ändå med leenden på läpparna. Jimmy hade fått sin första fisk på torrfluga och jag hade fått uppleva en fantastisk fight som jag sent kommer att glömma.


 Ännu en härlig fight.

En vacker regnbåge som snart är redo för landning.

 Psst. Bäcksländorna har börjat kläcka för fullt.

Har du inte varit i Ekemölla? Åk dit! Urstarka regnbågar & öringar i absolut toppkondition!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar