torsdag 22 oktober 2015

Caddis

På plats i Trälshult träffade jag en entusiastisk Martin med flugspöt i högsta hugg. Tillsammans med familj & vänner passade han på att njuta av en underbar höstdag i sitt vackra Sunnedamm.

Vi växlade några ord innan det var dags för mig att göra mig hemmastadd i stugan vid pool ett. Martin gav mig tillåtelse att tjuvstarta fisket så smått redan på lördagkvällen och det var ett erbjudande som jag knappast skulle tacka nej till.


Mitt nya hem under de kommande två dagarna.

Ljugarbänken är placerad på första parkett - här är det lätt att drömma sig bort.

Den kyliga nordanvinden i kombination med en vattentemperatur på blyga fyra grader var knappast optimala förutsättningar för torrflugefiske. Envishet (och en smula idioti) brukar dock lösa dessa världsliga problem - jag älskar utmaningar!

Precis under den färgsprakande vattenytan - bland björklöv i regnbågens alla färger - cruisade en skaplig fisk runt och kalasade på något smått som hängde i ytfilmen. Insektslivet var i det närmsta obefintligt just denna höstdag, så det tog sin lilla tid att lista ut vad som stod på menyn. En nattslända flimrade förbi i ögonvrån och flugvalet föll instinktivt på en nattsländekläckare.

Min kläckare försvann omgående i ett vackert head&tail-vak och ett par sekunder senare utfördes ett kliniskt mothugg. Kaos utbröt när fisken blixtsnabbt sicksackade sig fram mellan stenpartierna i pool fem, men efter ett par minuter gled en praktfull hanfisk in i håven.


 Fish on!

 Busen gjorde susen.

 Förtrollande vacker hanfisk i lekdräkt.

Perfekta fenor.

 En oktoberkväll att minnas - även om fiskarna var lätträknade.

Mitt lilla husdjur för kvällen.

Efter en god natts sömn kliade det i fingrarna. Innan jag begav mig ut i kylan pälsade jag på mig ordentligt från topp till tå. Beväpnad med allt från pyttesmå knott- & fjädermyggimitationer till gigantiska sälhårspuppor kände jag mig säker på att få uppleva någon form av torrflugefiske.

Strömsträckans individer hade sånär gått i lek och var således inte alls intresserade av mina torrflugor. Däremot i den bortre delen av dammen vakade fiskarna titt som tätt i vindkanterna. I havet av fallna björklöv fann de små godbitar i form av bladlöss, knott och fjädermygg. Försiktiga sippvak blandat med exemplariska head&tail-vak avlöste varandra, men något större intresse för mina flugor visades verkligen inte.

Eftermiddagarna bjöd på glimtar av värmande höstsol och dessa medförde rikliga kläckningar av både knott & nattsländor. En perfekt presenterad nattslända (streaking caddis alternativt busen) resulterade emellanåt i våldsamma påslag och häftiga kamper.


Smygfiske vid pool tre - här brukar öringarna vaka stadigt under vår & sommar.

 En skaplig regnbåge..

.. som hade bråttom iväg tillbaka till kompisarna.


 Utsikt över pool två.

 Nattsländor kläcktes för fullt så fort solen tittade fram.

 Streaking caddis strikes again.

En skönhet i vacker teckning.

Under mina två dygn i Sunnedamm landade jag ett dussin regnbågar på torrfluga och missade minst lika många påslag. Daniel, Michael & Ulf bjöd på trevligt sällskap och jag ser redan fram emot nästa gång vi stöter på varandra vid vattenbrynet. Skitfiske på er sålänge.


Hösten bjuder alltid på en symfoni av färger & intryck.

 En av helgens bästa flugor - fjädermyggkläckare #13.

 Bäckslända modell mindre.

 Godis för hungriga regnbågar & öringar.

 Ordentligt spöböj får man räkna med när Sunnedamms regnbågar kliver på.

 Ännu en regnbåge som inte kunde motstå en nattslända.

Micrommata virescens - grön bladspindel. Som flugfiskare lär man sig att uppskatta de små sakerna här i livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar