onsdag 18 mars 2015

Beautiful Madeira

Efter en underbar semestervecka på ljuvliga Madeira är vi nu tillbaka i verkligen. Inget kunde hindra oss från att hålla semester - inte ens ett strejkande Norwegian eller ett tjafsande Rentalcars.com.

Det var ingen lätt uppgift att hitta prismässigt rimliga flygbiljetter till Madeira med omedelbar avgång, men trägen brukar ju vinna enligt ordspråket. Efter ett par kaotiska dagar anlände vi äntligen till ett varmt & soligt Funchal och varje dag tog vi långa promenader uppe bland bergen, inne i stan & längs marinan. Inne i den sistnämnda fanns mängder av fisk av alla möjliga slag, men det rådde dessvärre även fiskeförbud. Dagligen spenderade vi en längre stund med att mata marinans akvatiska invånare med nybakat bröd. Multe & cow bream fullkomligt slängde sig över brödbitarna - så nära men ändå så långt bort.


Sol & klarblå himmel - ljuvligt.

 Tusentals multar simmade runt i marinan, vissa uppåt ett kilo stora.

Undertecknad vet hur man njuter till fullo av sin semester.

Självklart kliade det enormt i fingrarna vid det här laget, men det skulle visa sig svårare än planerat att idka flugfiske på Madeira. Det fanns sånär på ingen ordentlig åtkomst till fiskbart vatten. Fyrtio meter höga stup, diverse betongkonstruktioner & stora hotellkomplex blockerade merparten av kuststräckan i huvudstaden Funchal. Men skam den som ger sig!


Det kanske inte framgår på bilden, men vågorna på surfsidan var åtminstone två meter höga..

.. och på andra håll var det bergen som gjorde framkomligheten fullkomligt omöjlig. Eller ja, ner kommer man ju alltid =)

En av dagarna tog vi bilen långt upp bland bergen, med siktet inställt på Ribeiro Frio - den kalla floden - och en vacker vandringsled belägen på 1400 meters höjd. Först blev det en lång promenad längs levadan och sedan begav vi oss på upptäcksfärd till ett litet källflöde till floden som slingrade sig långt nere i den oåtkomliga dalgången. Här hittade vi ett pärlband av kristallklara pooler som såg ut att kunna hålla fisk. Efter en fikapaus & lite mäskande med bröd började vi se skuggor i djupet - skuggorna av vilda, små regnbågar. Fiskespöt riggades snabbt och med en pheasant tail #16 lyckades jag överlista en handfull av dem.


Vacker utsikt över snudd på hela ön.

 Med viss skepsis lät sig även ödlorna fotograferas emellanåt.

En av många levador - ett unikt akveduktsystem som transporterar vatten från bergen ner till städerna. Imponerande konstruktioner långt uppe i bergen.

Kristallklara pooler på 1400 meters höjd - då måste man ju bara fiska.

Sanslöst vacker regnbåge.

Ännu en liten skönhet. Större fiskar fanns såklart, men de var föga intresserade av flugorna.

En annan dag bestämde vi oss för att gå på artjakt precis utanför marinan. Efter lite sedvanligt brödmäskande såg vi ett gäng akvariefiskar försiktigt titta ut från sina hålor. Flugorna var inte av intresse, men när jag skalade ner en mindre nymf till att mer eller mindre bara bestå av krok & guldskalle blev det genast jackpott!


Art #7 - Tjockläppad multe. Size doesn't matter!

Smörbult måntro?

 Art #8 - läppfisk / ornate wrasse - wow!

Art #9 - frökenfisk / canary damselfish - wow igen!

Art #10 - slemfisk / rockpool blenny - inte lika vacker men nog så välkommen.

Flera kvällar i rad begav vi oss till utkanten av marinan för att njuta av sommarnätterna till ljudet av vågornas lugna brus & panikslagna småfiskar. Tusentals decimeterstora multar blev rutinmässigt injagade mellan vågbrytarna och här bjöd barracudorna på uppvisning.

Självklart försökte jag fånga de blixtsnabba, tropiska silvergäddorna, men mina baitfish-flugor var inte av större intresse. Då och då smög de fram för att kolla närmre på flugorna, men tyvärr med samma skepsis varje gång. Sista kvällen fick jag dock hålla i en fin gummihaj som fångades av snubben bredvid - häftigt!


Min fina Sara!

 Färsk mango från fruktmarknaden tillsammans med en kall öl ute i solen - nom nom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar