måndag 19 maj 2014

Lucky number seven

Torrflugefiske efter bäcköring - livet på en pinne!

I lördags spenderade sambon & jag hela dagen ute i solen, med små avstickare till en närliggande bäck mitt inne i den skånska urskogen. Torrflugesnobbar som vi är emellanåt kom vi överrens om att lägga mycket tid på spaning istället för blindfiske - det finns ju ingen poäng med att lägga ut en torrfluga på måfå.. Eller?


Djupt i den skånska djungeln lurar massor av prickiga skönheter!

Stooor dagslända - ett gott tecken!

Redan vid första avstickaren lade jag märke till ett inbjudande buskage som låg halvvägs över bäcken och genast bestämde jag mig för att låta en torrfluga drifta nedströms - trots att det inte vakade. En blue dun #14 knöts på, kastades ut med vissa besvär och spänningen var nu olidlig. *slurrrpp* Från djupet steg en vacker öring som bestämt sörplade i sig flugan. Vilken styrka de besitter, sin storlek till trots. Väl i håven uppskattades den prickiga skönheten till kanske 6-7 hekto.


 37cm öring - och vilken vacker sådan!

 Wow - verkligen urstark!

Alla öringar behandlades varsamt och fick självklart friheten åter.

Game on, nu såg vi vak lite varstans, men danican lös tyvärr med sin frånvaro. Små dagsländor & myggor fanns däremot i överflöd och därför fiskades det mestadels med Black gnat & Blue dun #14-16. Överallt där fisken vakade var det också sumpmark, snår, buskar, träd, vass och andra hinder. Svordomarna duggade tätt efter hand som både flugor & lina fastnade i växtligheten. Ett missat mothugg ledde ofrånkomligen till att flugan fastnade i ett närliggande träd. Men skam den som ger sig!

Väl värt alla svordomar, förlorade flugor & brustna tafsar.

Nummer två..

 .. och nummer tre..

 .. och nummer fyra!

Nytt personsämsta på abborre - 7 cm.

Dagen kunde summeras med sju landade bäcköringar för egen del, lika många tappade och flertalet missade mothugg. Vackra, prickiga skönheter lurade överallt, både i forspartierna och de lugnare delarna av bäcken. Vi såg ett par stora fiskar vaka, men de var tyvärr väldigt uppmärksamma på vår närvaro och upphörde så fort vi närmade oss. Sara hade en större fisk på, som tyvärr slet sig efter 15-20 sekunder.

 Otroligt vacker teckning på de skånska öringarna.

 Black gnat levererade framåt kvällen när myggorna svärmade.

 En pigg liten rackare som även blev dagens sista.

Mmmm. korv!

En fantastisk dag avslutades sedan med korvgrillning & mygginvasion. Snart återbesök!

2 kommentarer:

  1. Tja tja!
    Ser sjukt härligt ut! En fråga bara, när du är ute och fiskar efter vild öring i bäckar och åar. Hur vet du vart man får och inte får fiska? Sitter själv och letar vatten och är ute och känner efter men det är ju väldigt svårt att veta vad som gäller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena!

      Ärligt talat så har jag inte lagt så mycket tid på letande efter vatten. Har turen att känna personen med fiskerättigheterna i bäcken. Att knacka dörr hos bönderna & jägarna här nere i Skåne känns som ett långskott tyvärr.

      Radera