söndag 28 juni 2015

The one that got away

Första semesterveckan präglades av blandat flugfiske. Inledningsvis blev det bäcken, dammen & havet och i det något bistra junivädret lyckades jag landa ett gäng fiskar. Här följer en bildkavalkad från den gångna helgen.


Härligt spöböj vid dammen.

En pigg rackare som självfallet fick simma tillbaka.

Mitt lilla smultronställe, så fantastiskt vackert.

 En sista danicakläckning för denna säsong.

Vackrare skapelser får man leta länge efter.

En nyfiken skogsödla gjorde mig sällskap.

Insektslivet vid bäcken är så otroligt varierat.

Smaragdskimrande blå jungfrusländor svärmade vackert över näckrosorna.

Dessa majestätiska danicor kommer jag att drömma om i ett år framöver.

Gula forssländor kläcktes fortfarande för fullt i de lite mer snabbflytande poolerna.

 En prickig skönhet som vakade på förbiflytande gula forssländor.

Nybundna majsflugor - inför sommarens artjakt - skulle testas på mörtarna..

.. men en regnbåge högg redan på första kastet. What?!

Ett efterlängtat nattfiske, tillsammans med Linus på Salmotrutta.se, bjöd på en härlig stund ute på den sydskånska kusten. Friska västliga vindar gjorde flugfisket till en utmaning och tyvärr kammade vi båda noll på havsöringsfronten, men skam den som ger sig.

Torsdagen & fredagen spenderade jag vid Ekemölla tillsammans med min goda vän Daniel. Fisket var otroligt trögt inledningsvis, men efter en hel del flugbyten hittade jag till slut rätt i mina askar. I det kristallklara vattnet hade jag sedan ett magiskt sight-fiske på vackra regnbågar.

Somliga regnbågar lapade i sig små fjädermyggor längs strandkanterna medan andra tålmodigt inväntade eftermiddagarnas festmåltider - vulgatakläckningar. Totalt sexton landade regnbågar på torrfluga och nästan lika många tappade får räknas som ett gott resultat. Speciellt med tanke på att andra fick nöja sig med en handfull fiskar, om ens någon.


Ekemöllas orörda vildmark är sannerligen vacker.

Se upp! Huggormarna uppskattade varken sällskap eller att bli fotograferade. 

 Ekemöllas stolthet - regnbågar i absolut världsklass.

Ephemera vulgata - male spinner.

En av många regnbågar som enbart hade vulgata på menyn.

Vad säger man? Wow!

 Sällsamt vacker sommarkväll..

 .. och visst blev det en sista torped innan läggdags.

 Efter välbehövlig skönhetssömn vaknade jag till denna fantastiska vy - balsam för själen.

Dagens första krutpaket, den gav verkligen inte upp utan en fight.

När solen strålade och vinden mojnade smög jag i vassen för att spana efter patrullerande regnbågar.

Flugan för dagen var - föga förvånande - en vulgatakläckare.

 Au revoir - vi ses!

Till och med vulgatorna övertygades av imitationerna.

 Spöböj i sommarvärmen - svettigt värre.

 Tjusig firre i fin kondition.

 Fenorna var inte heller fy skam.

Ett veritabelt monster på kroken - tyvärr hade jag inte turen på min sida.

Pricken över i:et hade varit om jag hade lyckats landa monsterfisken som slukade min vulgatakläckare i ett våldsamt vak och sedan rusade snudd på hundra meter rakt ut i dammen. Efter en brutal kamp lossnade flugan dessvärre precis innan landning. Fan. Nåja, jag får nog nya chanser snart igen.

Tack för den här gången Johan, Tobbe & Uffe - alltid lika trevligt att träffas!

tisdag 16 juni 2015

Double trouble

En lugn myshelg med Sara resulterade i lite fiske trots allt. På lördagseftermiddagen begav oss ut i den skånska sommaren och smaskade i oss en svalkande glass vid smultronstället. Därefter tog vi en promenad ner till bäcken och precis som befarat svärmade danicorna.


Sommartider, hej hej, sommartider!

Danicatider, hej hej, danicatider!

Lustigt nog växer det gott om smultron vid mitt lilla smultronställe.

Bäckens giganter hade lämnat sina gömställen och intagit de bästa ståndplatserna, men lättlurade var de verkligen inte. Efter en resultatlös repa i de nedre partierna begav vi oss istället till de något djupare poolerna. Precis bredvid ett överhängande buskage såg vi resterna av ett vak - oroligt vatten & småbubblor som sakta flöt nerströms.

En stor danicaimitation knöts på & kastades ut och från djupet steg en stor öring som lugnt sörplade i sig flugan. God save the queen - mothugg - och nu började helvetet. Fisken rusade rakt in under buskar, näckrosor & rötter, men efter ett par nervösa minuter gled den till slut in i håven. En kilosfisk - vilket är att betrakta som en av bäckens absolut största - wow!


 En fantastiskt vacker öring på cirka 46 centimeter.

Wow - som jag har längtat efter denna drömfisk!

Danicorna fortsatte att svärma hela kvällen, men dessvärre gjorde myggjävlarna likaså. Efter ett par timmar kliade det precis överallt och då var det dags att ge upp.


 De stackars danicorna blev attackerade från alla håll och kanter.

Ännu en skönet som smaskade i sig danicor som snubblade runt på vattenytan.

Söndagen spenderades också vid smultronstället. Enligt rykten skulle sommarkantarellerna ha tittat fram, men några sådana fann vi dessvärre inte under våra skogspromenader. Lika bra var väl det, för mina svampkunskaper är snudd på obefintliga och jag skulle garanterat ha plockat helt fel.


Inga svampar, men färgsprakande smörblommor fanns det gott om.

Kring lunchtid hade kläckningarna fortfarande inte riktigt kommit igång och den frenesi som rådde bland fiskar & fåglar under lördagen var ett minne blott. Istället riktade jag all min uppmärksamhet på ett par soldyrkande gräskarpar som i lugn & ro smaskade i sig dunbollar & annat grönt som låg lite varstans på vattenytan i en närliggande damm.

Jag mäskade med klöverblommor & dunbollar för att få igång deras aptit och så långt gick allt helt enligt plan. Min brödfluga gned jag in med lite saft från klöverblommorna efter att karparna fullständigt hade nonchalerat dess existens. Extremt försiktigt steg en av gräskarparna och började mumsa på den marinerade brödflugan. Mothugget blev för ivrigt - flugan rycktes ur munnen och karpen hann troligtvis inte ens känna att något var fel. En halvtimme senare kom nästa påslag men likförbannat samma resultat.

Ytterligare en halvtimme senare - tredje gången gillt - fastnade karpen äntligen på kroken efter ett behärskat mothugg. En brutal fight inleddes och det tog åtminstone tjugo minuter för mig att landa den kraftfulla varelsen med mitt Loop Cross S1 #4. Väl i håven uppskattades gräskarpen till cirka fem kilo och efter snabb fotosession sattes den varsamt tillbaka i sitt rätta element. Art #14 - på torrfluga dessutom - check!


Brutal kamp - gräskarp kommer jag tveklöst att fiska igen!

 Denna mystiska varelse har gäckat mig i flera år - äntligen fick jag mig en närmre titt.

Naturligtvis fick den simma hem igen.

Kvällen bjöd på korvgrillning och återigen ett vackert skådespel av dansande danicor & vulgator. Öringarna var som tokiga och vattenytan exploderade titt som tätt i våldsamma vak & imponerande hopp. Fisket däremot lämnade en del att önska, men vad gör väl det när man bjuds på underhållning i världsklass? Tack för den här gången, på återseende!


 Vacker så det förslår.

 Helgens sista prickiga skönhet.

 Sist men inte minst - Yoga-Sara in action.

tisdag 9 juni 2015

One cast, one trout

I helgen besökte jag Strömhult för första gången och det var verkligen på tiden. Vi var ett härligt gäng som hade samlats och stämningen var naturligtvis på topp. Väderprognosen hade lovat högtryck, stor sol & över tjugo grader varmt - helt perfekt tänkte vi - men verkligheten blev en annan.

Ett nytt lågtryck svepte in över det halländska gränslandet och de kläckningar som borde ha varit i full gång uteblev nästan helt. Vaken var sporadiska och insektshalten i luften var oroväckande låg, men skam den som ger sig.


Poolkartan - många lockande platser!

När startskottet gick kl 17.00 begav jag mig genast till 'Akvariet' efter tips från både Mattias & Arsim. I samma ögonblick som jag kom fram till fiskeplatsen såg jag ett vak bakom ett närliggande träd. Med enbart tafsen utanför spötoppen placerade jag min olivfärgade f-fly #18 på vaket, varpå en stor öring lugnt steg mot ytan och sörplade i sig flugan.

I det strömmande vattnet tog storöringen till det vanliga knepet - den använde hela sin tyngd och ställde sig resolut på botten utan någon som helst intention att komma upp till ytan. Med mitt Loop Cross S1 #4 hade jag inte en chans att bända upp fisken, så under de inledande minutrarna hände inte särskilt mycket.


Tjurig storöring på kroken.

Öringen fick plötsligt liv och simmade in under träd, buskar & rötter. Det ena hindret efter det andra avverkades och efter en svettig tiominuterskamp landade jag till slut en magnifik öring i prima kondition.


Drömfisk! Snudd på fyra kilo skulle jag gissa på.

Vilken skönhet!

Under den kommande timmen vakade öringarna titt som tätt. De frossade egentligen på något riktigt smått, men kunde inte motstå mina förbiflytande f-flys. Genom lugna head&tail-vak tog de imitationerna utan att tveka och redan efter en timme hade jag haft kontakt med ett tiotal fiskar.


'Roys nacke' - en hotspot för öring.

Ännu en sagolikt vacker öring.

Småttingarna ville också vara med och leka.

Efter huggsexan tvärdog dock fisket, kanske främst för att jag vägrade ge upp mina torrflugor trots brist på vakande fiskar. Då och då flöt en gul forsslända förbi och i nio fall av tio lockades fiskarna upp till ytan för att kalasa på de gula godbitarna. Med jämna mellanrum överlistade jag både regnbågar & öringar och när kvällen summerades hade jag landat åtminstone ett dussin fiskar på varierande torrflugor.


Gula forssländor - heptagenia sulphurea - kläcktes sporadiskt.

Ännu en öring på kroken - självklart på torrfluga.

 Kanonfisk!

Storleken på regnbågarna lämnade en hel del att önska.

Kvällen avrundades sedan med gott käk, ett par öl & sedvanligt skitsnack innan sängen kallade. Klockan fem på morgonen skulle nästa fiskepass påbörjas och det var verkligen inga pigga grabbar som närvarade vid frukostbordet.

Det kan omöjligt ha varit mer än ett par grader varmt och återigen lös både insekter & vak med sin frånvaro. Jag överlistade ett par fiskar på torrt varav en riktigt fin öring som sporadiskt vakade inne under träden. I det klara vattnet såg jag öringen på sin ståndplats och när min cdctuss #20 äntligen landade långt in under den överhängande växtligheten var det aldrig någon tvekan. Smack!


Fish on!

Ännu en av Strömhults fina öringar.

 En av få vulgator i strömsträckan.

De gula forssländorna var något talrikare.

Återigen blev torrflugefisket otroligt trögt, så jag bytte till en romkornsfluga bara för att få känna på spöböj. Både regnbågar & öringar blev som tokiga och slängde sig över flugan. Härliga hugg, häftiga kamper i trånga utrymmen och långa stunder utan tillstymmelse till ytaktivitet - så kan man summera söndagsförmiddagen. Allt som allt blev det även denna dag cirka 12-15 landade fiskar.


Ännu en dag på 'Kontoret'.

 Mört, abborre, sutare, braxen, gädda - artrikedomen i Strömhult bidrar till ett spännande fiske.

En standardregnbåge på cirka 3.5 kilo - fin form men fenorna kunde ha varit bättre.

Vad blev mitt intryck av Strömhult då? Otroligt fin anläggning som bjuder på genuin vildmarkskänsla. Strömsträckan är riktigt mysig och de sagolika öringarna vill jag verkligen stifta bättre bekantskap med. Bara ett litet minus - ett tiotal av mina landade regnbågar var under halvkilot.

Tack Fredrik & co för att jag fick haka på! Ser fram emot fler turer!