fredag 22 april 2016

Dry fly short stories - part two

I söndags blev det regnbågsfiske i full storm. Nåja, det blåste åtminstone 10-12 m/s och den korrekta benämningen bör väl egentligen vara frisk till hård vind, men det låter på tok för odramatiskt.

När jag kom fram till smultronstället fick jag otroligt nog direkt syn på en vakande fisk. Den vindpinade vattenytan bröts kontinuerligt inne i den närmsta viken och jag kunde snabbt konstatera att det var flertalet fiskar som smaskade i sig godbitar från den oroliga vattenytan.

Fjädermyggen kläcktes i rikliga mängder, men det var i det närmaste omöjligt att få tag på ett exemplar då den kraftiga vinden svepte bort dem per omgående. Jag knöt på en fjädermyggkläckare - tillika ett av mina allra första alster vid bindstädet - och fiskarna blev som tokiga.

Påslagen varierade minst sagt i intensitet. En del fiskar sippvakade i sig flugan utan att ens bryta vattenytan. Andra utförde regelrätta rullvak och den tredje varianten var att vattenytan fullkomligt exploderade i samband med att fisken fick syn på den guppande godbiten.

Under två timmars tid hade jag förmodligen ett av de allra bästa torrflugefisken som jag någonsin har upplevt. Det högg till höger & vänster och de vackra, förvildade regnbågarna visade verkligen prov på kampvilja.

Resultatraden lyder som följande; tolv landade regnbågar mellan 1-4 kilo, ett par tappade, ett halvdussin missade påslag, två uträtade krokar & ett tafsbrott. Hur grymt som helst!


 Fjädermygg = regnbågsgodis!

 Dagens första skönhet - helt perfekt kondition.

Wow!

 Härligt spöböj - rullen töms snabbt på lina när vårpigga regnbågar kliver på.

 Sagolikt vacker hanfisk i lekdräkt. Runt fyra kilo.

 Flugan satt perfekt i mungipan.

 Vilken kamp! Sekunden senare var backingen utanför toppöglan.

 Ännu en skönhet i vacker lekdräkt.

Ord är överflödiga. Vilken fisk!

 Den berömda superkläckaren. Binds med fördel även med röd butt.
 

tisdag 19 april 2016

Dry fly short stories - part one

Äntligen premiärdags! Årets första fisketur längs smultronbäcken är alltid lika spännande. Det är svårt att på förhand spekulera i hur det kommer att gå då det är många parametrar som måste stämma.

Vädret var sådär härligt smålurigt; ömsom duggregn & blåst - ömsom värmande vårsol. Vattentemperaturen var verkligen årstidstypisk och de våldsamma vårfloderna var ett minne blott.

Den nedre sträckans vanligtvis högproduktiva forspartier & djuphålor var dessvärre fullkomligt livlösa. Jag fiskade mig metodiskt uppströms och slutligen nådde jag en av mina favoritsträckor där bäcken breder ut sig och svänger ganska exakt nittio grader.

I väntan på vakande fiskar passade jag på att beundra det trolska landskapet kring bäcken. Ett tjockt täcke av vitsippor bredde ut sig längs strandkanterna och från trädtopparna sjöng småfåglarna vackra vårsånger.

Årets första rikliga kläckning var på gång och i luften surrade fjädermygg, bäcksländor & åsländor omkring. Öringarna - sina vanor trogna - var inte sena med att reagera när godbitarna flöt förbi. Vakringarna spred sig sakta över vattenytan och en kort stund senare landades årets första öringar på torrfluga. Succé!


Livet på en pinne!

Baetis rhodani - Stor åslända.

En närbild av ovan nämnda slända.

Årets första lilla sötnos.

Vitsippor så långt ögat kunde nå.

En vacker bäcköring.

Loop Yellow line #2 - ett alldeles underbart myggspö!

Plecoptera - Bäckslända. Art okänd.

Vacker liten skapelse.

Kabbleka i all sin prakt.

Dagens största skönhet.

På återseende.

F-flys i varierade storlekar & färger fungerade ypperligt.

En härlig avslutning på dagen tillsammans med syrrans lilla vovve.
 

fredag 15 april 2016

Striped knights

Ibland tar livet oväntade vändningar - världen vänds uppochner och vardagen förändras drastiskt. Senaste tiden har minst sagt varit turbulent, men i söndags kände jag hur flugfiskespöt åter ropade mitt namn.

Det är något speciellt med att vara ute vid vattnet. Lugnet. Ljudet. Doften. Utsikten. Och självfallet vetskapen om att det nere i djupet simmar vackra varelser som emellanåt låter sig fångas & beundras.

Med flugspöt i hand begav jag mig ner till Malmö kanal för att se om abborrarna var på hugget. I det glasklara vattnet såg jag flertalet stora individer till synes fullt upptagna med lekbestyren, men likväl hade jag förhoppningar om att komma i kontakt med de grönsvartrandiga riddarna.

Solen gick ganska omgående i moln, vinden tilltog och sightfisket blev med ens något svårare. Efter ett par flugbyten hittade jag till slut rätt - en grizzlyfärgad halfmagnus #6 signerad Niklas Dahl. Dagens första abborre var ett faktum, men storleken lämnade en del att önska.


Something is stirring in the deep..

Dagens första abborre.

Vackra färger.

Emellanåt simmade hungriga gäddor, förvirrade sillar och vårvinterslöa idar förbi, men det var abborrarna som bjöd upp till dans. Ett tjugotal kast senare var det dags igen. Linan blev tvärstum och den här gången var det något betydligt tyngre som hade fastnat i den andra änden. Ett bildäck? En cykel? En kundvagn? Nej, men väl en abborre i megaformat. En bra bit över kilot och lika fet som den var hög!


Wow! 47-48 cm smällfet abborre!

Stolt ryggfena.

Jag tar gärna upp en matfisk då och då, men jag väljer mina tillfällen med omsorg. Att i lektider avliva en romstinn honfisk skulle aldrig falla mig in. En ensam abborrhona kring kilot kan lägga uppåt en kvarts miljon ägg - värt att tänka på!

Med artjakten ständigt i fokus hade jag självklart förhoppningar om någon udda bifångst. Hittills i Malmö kanal har jag fångat abborre, sill, makrill, id & torsk på fluga. Dessutom finns det flera plattfiskarter, ål, multe, rötsimpa och andra småfiskar som jag mer än gärna skulle addera till min lista över fångade arter på fluga.

Malmö kanal visade sig verkligen från sin bästa sida denna dag. Ytterligare ett gäng magnifika abborrar runt kilot landades - alla på samma högeffektiva fluga - och trots uteblivna bifångster skulle jag vilja summera dagen som en succé!


Medelstorleken för dagen var omkring 40 cm.

En av de absolut vackraste abborrarna jag någonsin har sett - följande två bilder är på samma individ.

Magiska färger.

 Otroligt fet & fin. Cirka 45 centimeter.

Flugan för dagen - Halfmagnus #6.

En gammal goding - Thomas & Thomas Vector #5.

Non-violence - tänk vad vacker världen hade kunnat vara utan våld & elände.