tisdag 19 maj 2015

Here comes the swallows

Efter en hel del velande fram & tillbaka tog vi beslutet att fara upp till Ekemölla redan på fredagkvällen - delvis för att slippa stiga upp kl 03.00, men även för att klämma in ett par extra fisketimmar. På kvällen bjöd regnbågarna i lillsjön på vak-show, men dessvärre hann jag aldrig hitta rätt fluga innan mörkret hade lagt sig över den vackra nordskånska vildmarken.

Mattias, Daniel & jag delade på en stuga och trots en snarkande Mattias fick vi ändå tillräckligt med sömn för att vara pigga (nåja) när alarmet tjöt kl 04.30. Det var snudd på nollgradigt och dimman låg tät över sjöarna. Vi bestämde oss för att vänta med morgonkaffet, men både vaken och huggen lös med sin frånvaro - lika bra att fixa frukost trots allt.


Vacker soluppgång i den nordskånska vildmarken.

Efter ett par koppar snabbkaffe var vi åter människor. Fiskarna blev mer aktiva efter hand som timmarna gick och till slut lyckades jag sightfiska dagens första regnbåge på en fluga som alltid levererar i lektider: romkornet. Kanske inget finlir, men äntligen spöböj och härlig kamp.


Utstark Ekemölla-regnbåge.

Redan innan klockan hade slagit åtta påbörjades den magiska kläckningen som skulle hålla igång under hela dagen - en efter en trängde sjösandsländorna genom vattenytan och vi fick bevittna ett skådespel av sällan skådat slag. Lillsjön bjöd på vakfest och när kläckningen var som mest intensiv svärmade dessutom ett tjugotal svalor över den lilla dammen. De dök ner mot vattenytan och snappade upp kläckande vulgator med sådan imponerande precision att man nästan tappade hakan.


 Ephemera vulgata - sjösandslända.

 Vulgatorna var överallt..

.. och de var verkligen inte fotoskygga.

 Trollsländenymfer fanns det också gott om - riktiga predatorer & 'top dog' i insektsvärlden.

Häftiga kryp!

Under dessa massiva kläckningar uppstår dock ett litet bekymmer - hur i hela friden ska regnbågarna hitta våra imitationer bland tusentals riktiga vulgator? Inte nog med det, fiskarna var dessutom väldigt kräsna gällande både storlek, färg & placering i vattenytan.

I det kristallklara vattnet såg vi att ett par fiskar specialiserade sig på kläckarna medan andra uteslutande käkade de färdiga vulgatorna när de snubblade runt på vattenytan. Spent spinners var däremot inte det minsta intressanta. Svårknäckt kod med andra ord - men skam den som ger sig!


 Dagens första torped på torrfluga..

.. och som vanligt i Ekemölla är fenorna perfekta!

Halva flugasken testades men gång på gång ratades flugorna. Till slut hittade vi dock rätt i askarna och då kom också påslagen med jämna mellanrum. På mina vulgatakläckare var det lugna head&tail-vak medan imitationerna av färdigutvecklade vulgator genererade mer explosiva hugg.


Ännu en vulgata..

 Egenreproducerad regnbåge som levt hela sitt liv i lillsjöns glasklara vatten. Till och med stirrfläckarna är kvar. Wow!

 En del vassländor kläckte också..

.. och Mattias fångade flertalet regnbågar på sina små klinkhammerkläckare.

Mothuggen misslyckades lite väl ofta och när dagen summerades hade jag nog missat & tappat sådär femton fiskar. Sju landade på torrfluga och ett par på nymf blev dagens facit - och vilka grymma fighter Ekemölla-regnbågarna bjuder på. Vackrare & starkare regnbågar finns helt enkelt inte.


Naturupplevelsen står i centrum när man besöker Ekemölla.

Ännu en skönhet född i det vilda - en fröjd för ögat.

Kläckningen fortsatte långt in på kvällen.

En tjusig regnbåge som frossade på vulgatorna.

Kvällen avrundades med en vacker regnbåge som tog på supermyggan #18. Den rusade runt de stora stenarna i lillsjön och sedan rakt in i gäddnaten. Efter ett par minuter av slaklina & 'the waiting game' simmade den till slut ut ur växtligheten och lät sig håvas av undertecknad. Bra avslutning på en magisk dag - tack för den här gången Johan - på återseende snart!


Dagens sista - även den född i lillsjön, dock ett år äldre än de andra småttingarna.

På söndagen blev det en snabbis till favoritbäcken där jag inventerade nymfer & tog några kast. Ingen öring var hemma, men varje näve bottengrus bjöd på flera danicanymfer som såg ivriga ut att påbörja sin metamorfos. Spännande!


Ephemera danica - åsandslända. Inte långt kvar nu.

Därefter begav jag mig till en liten bäck som jag har varit sugen på att testa under en längre tid. Vid god vattenföring är bäcken sådär 1-2 dm djup och 1-1.5 meter bred. Här kläcker inga sländor, men både landinsekter & fjädermygg finns det gott om. Bäcken är omgärdad av träd, buskar & snår och kastmöjligheterna är minst sagt dystra - men återigen - skam den som ger sig.


Vacker liten bäck, låt inte bilden luras dock, här är bäcken inte mer än en meter bred.

Jag smög mig fram längs bäcken och skrämde slag på flertalet hyperskygga öringar. På ett lite flakare parti med ljus sandbotten lyckades jag till slut få syn på en öring utan att den fick syn på mig. Jag placerade mig bakom ett träd cirka tre spölängder uppströms och lät sedan min svarta f-fly drifta ner mot ståndplatsen. Fisken såg flugan och tvekade inte för en sekund - mothugget blev bra och efter en kort kamp var dagens första lilla bäcköring ett faktum.


Success!

Strax nerströms slingrade sig bäcken under en landsvägsbro. Jag passade på att ta en kopp kaffe i solen och som ett brev på posten skymtade jag ett vak under bron. Likt en indian smög jag mig ner till strandkanten ett tiotal meter från fisken och fick till ett välplacerat kast ett par meter uppströms vaket.

I den lugnflytande bäcken tog det min f-fly en halv evighet att nå ståndplatsen, men till slut steg fisken än en gång för att sörpla i sig den förbiflytande godbiten. Mothugg - fast fisk - och en häftig kamp! Vilken sagolikt vacker öring!


 Wow!

 Vilken öring!

tisdag 12 maj 2015

Garfish check

Nu är de här - horngäddorna! En årlig tur försöker jag alltid få till och likaså blev det i år. På fredagkvällen mötte jag upp Jimmy utanför Barsebäckshamn och våra sikten var inställda på både horngädda & öring.


Game on!

Ganska omgående tappade jag en mindre öring och bara ett par kast senare var dagens första horngädda ett faktum. Dessutom en ny art i jakten på femtio arter på fluga. Näbbisarna är knappast världens roligaste fighters, men de bjuder på underhållande luftakrobatik och är fantastiskt huggvilliga om man bara sätter ordentlig fart på flugorna.


Näbbgädda - check! Art #12 i jakten på femtio arter på fluga.

Huggsexan fortsatte i ett par timmar - lagom till mörkrets intåg - och när den härliga försommarkvällen skulle summeras hade jag skrapat ihop sju landade horngäddor och ett fyrtiotal missade hugg. Mindre flashflugor fungerade bäst fram till solnedgången och efter det var det stora svarta silhuettflugor som gällde. Tack för en härlig kväll Jimmy!


Tack för den här gången, vi ses kanske nästa år.

 Jimmy hittade också rätt flugor till slut.

Fin kväll, fint sällskap & fint fiske!

Även lördagen bjöd på fiske - men däremot av ett annat slag. I hagarna som omgav den första bäcken hade korna blivit utsläppta på grönbete och eftersom jag och kossorna inte drar jämnt så var det med hjärtat i halsgropen som jag korsade taggtrådsstängslet och smög mig ner till vattnet. Samtliga cirka femtio kor stannade upp i allt de gjorde och stirrade på mig som om de var uppväxta på "glopudding" & "blängsylta".

Kossor med sina små kalvar vet jag bättre än att komma emellan, men lite varstans lurade även en och annan tjur - muskulösa monster i storlek med en modern stadsjeep. Tjurarna är dessutom enligt utsago inte är särskilt gästvänliga. Jag höll ett digert säkerhetsavstånd från boskapsdjuren och efter ett par junioröringar var det dags att bege sig vidare till nästa å.

Äntligen hade jag hittat ett gäng vakande fiskar. I den snåriga terrängen slapp jag åtminstone korna, men träd & buskage gjorde kastandet allt annat än enkelt. Med egenkomponerade f-flys i naturtrogna nyanser landade jag till slut dagens två första öringar på torrfluga - inga jättar, men vad gör väl det.


Under de överhängande träden vakade öringarna titt som tätt.

Dagens första skönhet.

Nu hade det blivit dags för den tredje och sista bäcken. Frånvaron av vakvillig fisk drev mig till att inventera insektslivet under ytan. Intresset för insekterna och deras livscykler blir större för varje år som går och likaså min uppskattning för alla naturens fantastiska varelser - stora som små. Efter en kvick exkursion skulle jag vilja påstå att öringarna i bäcken har en födotillgång som heter duga.


Bäcksländenymf måntro?

 Stora husmaskar & trollsländenymfer fanns det gott om under stenarna.

Häftig trollsländenymf..

.. som säkerligen är en riktig mumsbit för öringarna i bäcken!

En husmaskimitation kastades ut framför ett buskage där jag tidigare har tagit ett par fina öringar. Som en torped kom en stor fisk upp från djupet, högg tag i flugan samtidigt som den vände tvärt och rusade ner mot hålan igen. Smack - tafsbrott. Förvåning övergick till fullständig inre tomhet som i sin tur övergick till ilska över det värdelösa tafsmaterialet - men i själva verket vet jag såklart att det var en kombination av otur och handhavandefel. Shit happens!

Planen var att låta den stora fisken lugna ner sig och således gick jag vidare uppströms till ett par andra fina pooler. Kläckningarna lös med sin frånvaro och likaså vaken, men öringarna var på plats och högg gärna på mina egenkomponerade nymfer.


Vacker är bara förnamnet till bäckens prickiga invånare.

Abborrar finns det också gott om - art #13 i jakten på femtio arter på fluga.

Ännu en pigg, liten rackare som fick sig en kort glimt av livet ovanför ytan.

Mitt sargade självförtroende reparerades kvickt och nu var det dags att ta upp jakten på den riktigt stora fisken som hade rånat mig på en fluga. I djuphålan var ingen hemma, så jag begav mig istället till poolen strax nedströms hålan. Efter att ha trasslat in mig i linan fumlade jag till slut ner flugan i vattnet precis framför fötterna varpå ytan fullkomligt exploderade.

En regnbåge på minst tre kilo hade slukat flugan och hade inga intentioner att bli tillfångatagen. En ursinnig rusning nerströms - in under rötter, näckrosor & buskage - och efter sådär fem minuter vann regnbågen. Väldigt bekymmersamt att där finns regnbågar i den lilla bäcken, nästa helg ska dem upp!

En tappad halvkilosöring blev sedan en passande avslutning på en händelserik & lärorik dag. Ser redan fram emot nästa tur till den lilla pärlan i hjärtat av Skåne.


 Dagens sista lilla skönhet.

onsdag 6 maj 2015

Eat sleep fish

I helgen flydde vi fältet och planen var att spendera min födelsedag uppe på det halländska höglandet - närmre bestämt vid Sunnedamm & Vänneån. Inför helgen hade jag hyrt bil och Hertz "surprise vehicle" är alltid ett spännande val. Sist blev jag tilldelad en stadsjeep i megaformat, men den här gången fick jag en moped i förklädnad - Fiat 500C. En rolig liten racerbil förvisso, men motorn lämnade en del att önska. Nåja, nog om bilar, vi kom trots allt fram till vår destination.


En av alla fantastiska torrflugefiskar denna helg!

 Leksaksbil..

Själv är jag en sann karnivor - men Sara kan ju nästan misstas för en vegetarian..

Framme vid Sunnedamm möttes vi av två härliga & morgonpigga (nåja) Nybrobor som stod ute i minusgraderna och huttrade. Beväpnade med rykande varmt kaffe förberedde de sig för torrflugefiske och på altanen skymtade jag en öppnad whiskeyflaska - inte en helt dum idé under förutsättningarna.

Prylarna lastades in i storstugan och en kort stund senare kastade jag torrflugor på vakande fisk. Flugorna ratades gång på gång, men vaken fortsatte. På vattenytan låg mängder av små, döda fjädermygg, men storleksmässigt hade jag inga lämpliga imitationer.

Torrflugorna byttes sedemera ut till smånymfer och med en spider red tag #16 fångades dagens första firre. I det otroligt klara vattnet - och med lite hjälp från solen - såg vi att regnbågarna stod apatiska i både dammen & poolerna. Lekskador & lekbeteende var ett faktum - men skam den som ger sig.


 Fish on i jacuzzin.

En blyg liten regnbåge fick simma hem igen.

Denna lilla krabat var också nyfiken på bäcksländenymfen.

Sara använde denna underbara helg åt att förbereda kommande yogaklasser, medan jag själv spenderade merparten av min tid antingen med flugspöt eller en kopp kaffe i händerna. Hursomhelst så njöt vi båda till fullo av att vara ute i naturen - mitt bland hackspettar, kanadagäss & tranor. En och annan kungsfiskare hade vi dessutom turen att skåda.


 Eat sleep fish! En liten larv firade ner sig från björken med hjälp av sin silkeslina - allt för en stund i rampljuset.

Förberedelser inför kommande yogaklasser.

Sagolik öring!

Dag nummer två bjöd på samma underbara försommarväder - om än lite blåsigt emellanåt - och fisket var fortsatt tämligen trögt. Detta skulle bli en sådan dag då allt gick fel. Tafsbrotten avlöste varandra trots rigoröst utförda knutar, trassel uppstod och när fiskarna väl högg på mina torrflugor så misslyckades jag med mothuggen.


Fem timmars morgonfiske och vad blev resultatet? En mört på torrfluga..

Vitsippan ute i backarna står - eller hur var det nu?

En tur till Vänneån skulle också hinnas med. Mitt vackra Loop Yellowline #2 skulle äntligen få uppleva sin premiärtur. Femton minuter in i fisket lokaliserades en sporadiskt vakande öring och mitt under ett luftkast var olyckan framme - spöt gick från tredelat till fyrdelat och äventyret var således över innan det ens hade börjat. Katastrofen var därmed ett faktum!


******* !!!

Vid Sunnedamm hade fiskarna börjat vaka så smått. Flygmyror plaskade hjälplöst runt i vattnet och i mina flugaskar hittade jag en lämplig imitation. Redan på första utlägget steg en fisk mot flugan, men avvek i sista stund. Kort därpå tog en annan fisk torrflugan i ett vackert head&tail-vak. Mothugget var resolut & vältajmat och efter en intensiv fight kunde dagens första regnbåge på torrfluga landas.


 Äntligen lite action i pool fyra.

 En vacker regnbåge som bjöd på härlig kamp.

En av alla godbitar som snubblade runt på vattenytan.

Kabbleka i all sin prakt.

Sådär en gång i timmen kom ett påslag på torrflugan. Oftast var jag tämligen oförberedd men dagen slutade ändå med sju landade torrflugefiskar - varav två riktigt fina öringar. Födelsedagen avrundades sedan på bästa sätt med grillad ryggbiff, ett fint årgångsvin & som avslutning glass med varma bär - lyxigt värre!


 Fler och fler bäcksländor kläcktes efter hand som timmarna passerade.
 
 Påslag - mothugg - och ett vältajmat foto!

 En gudomligt vacker öring slukade min olivfärgade f-fly #16.

Vilken skönhet.

Grym avslutning på en fantastisk födelsedag - minus spöbrottet då..

På söndagen steg jag upp med solen och medan frukosten inmundigades passade jag på att läsa av termometern: -3 grader! Fy fan! På med fleecehuvan, handskar & ett par extra lager kläder och sedan var jag redo för dagens utmaningar.


 Vackert så det förslår.

Kabblekan såg lite frusen ut.

Frukost ute i den underbara vårsolen.

Fisket var av förklarliga skäl hyfsat svårt, men efter hand som solen värmde upp landskapet började kläckningarna och följaktligen även vaken. Små olivgröna dagsländor kläcktes sporadiskt under hela helgen och med egenbundna f-flys #16 landades fisk efter fisk. Flera gånger fick jag dessutom möjlighet att sightfiska på vakande regnbågar och att se stigningarna i slowmotion är verkligen en häftig upplevelse!


 Vackra, olivgröna dagsländor i storlek mindre kläcktes under hela helgen.

 Vilken rusning - backingen är säkert trettio meter ut i dammen!

 Kalasfin hanfisk som bjöd på helgens härligaste fight.

Den fick naturligtvis simma hem igen efter att ha återhämtat sig.

Mellan huggen passade jag på att inventera strömsträckans otaliga nymfer - vad kan detta vara måntro?

Allt som allt en fantastisk helg uppe på det halländska höglandet. Fisket var över förväntan med tanke på förutsättningarna och totalt landade jag cirka 35-40 fiskar varav hälften på torrflugor. Längtar redan tillbaka! Tack Martin, keep up the good work!