tisdag 19 april 2016

Dry fly short stories - part one

Äntligen premiärdags! Årets första fisketur längs smultronbäcken är alltid lika spännande. Det är svårt att på förhand spekulera i hur det kommer att gå då det är många parametrar som måste stämma.

Vädret var sådär härligt smålurigt; ömsom duggregn & blåst - ömsom värmande vårsol. Vattentemperaturen var verkligen årstidstypisk och de våldsamma vårfloderna var ett minne blott.

Den nedre sträckans vanligtvis högproduktiva forspartier & djuphålor var dessvärre fullkomligt livlösa. Jag fiskade mig metodiskt uppströms och slutligen nådde jag en av mina favoritsträckor där bäcken breder ut sig och svänger ganska exakt nittio grader.

I väntan på vakande fiskar passade jag på att beundra det trolska landskapet kring bäcken. Ett tjockt täcke av vitsippor bredde ut sig längs strandkanterna och från trädtopparna sjöng småfåglarna vackra vårsånger.

Årets första rikliga kläckning var på gång och i luften surrade fjädermygg, bäcksländor & åsländor omkring. Öringarna - sina vanor trogna - var inte sena med att reagera när godbitarna flöt förbi. Vakringarna spred sig sakta över vattenytan och en kort stund senare landades årets första öringar på torrfluga. Succé!


Livet på en pinne!

Baetis rhodani - Stor åslända.

En närbild av ovan nämnda slända.

Årets första lilla sötnos.

Vitsippor så långt ögat kunde nå.

En vacker bäcköring.

Loop Yellow line #2 - ett alldeles underbart myggspö!

Plecoptera - Bäckslända. Art okänd.

Vacker liten skapelse.

Kabbleka i all sin prakt.

Dagens största skönhet.

På återseende.

F-flys i varierade storlekar & färger fungerade ypperligt.

En härlig avslutning på dagen tillsammans med syrrans lilla vovve.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar