fredag 25 mars 2016

Easter egg

Mitt i påskstressen fick jag äntligen till ett välbehövligt fiskepass. Skutan styrdes mot smultronstället och den täta morgondimman hade precis skingrats då jag kom fram. Solen tittade fram bakom det äggskalsvita molntäcket och vattenytan låg spegelblank - varken krusningar eller vak så långt ögat kunde se. Förväntningarna var minst sagt på topp.


Spegelblankt var ordet.

Att rigga flugfiskespöt har blivit något av en ritual. Spödelarna förs varsamt ihop, rullen sätts på plats och fluglinan förs sedan metodiskt genom spöringarna. En fluga väljs därefter med omsorg och sedan visualiseras dagens första påslag. Ljudkulissen från naturen är som musik för själen och jag drömmer mig gärna bort till fågelkvitter, surrande insekter eller helt enkelt den totala tystnad som emellanåt råder ute i naturen.

I ögonvrån såg jag skuggan av en patrullerande regnbåge som sakta men säkert gled förbi längs strandkanten. Ur en märklig, halvliggande position lyckades jag presentera flugan precis i vattenbrynet och efter ett par sekunder tokrusade den hungriga regnbågen fram till nymfen varpå vattenytan exploderade.

Mothugget blev perfekt och regnbågen försvann i rasande fart ut mot mitten av sjön. Fluglinan skar genom vattenytan och vibrationerna kändes ända ner i korkhandtaget. Tunga knyckar varvades med våldsamma rusningar i alla möjliga riktningar. Efter närmre tio minuter kunde jag till slut landa en praktfull regnbåge i bästa möjliga kondition.


Fish on!

 Ett par sekunder ovan ytan..

.. och sedan hem till vännerna igen.

Det dröjde inte många minuter förrän jag fick syn på dagens andra utmanare. Även denna regnbåge var tydligt på jakt efter något gott att äta och blev således ett lätt byte. Kampen blev hård & lång - fisken ville inte alls syna håvnätet - men till slut hängde den vackra skapelsen med in till kanten där den fick utstå en kort fotosession.


Fotografera gärna fiskarna i vattnet - det är där dem hör hemma.

Perfekta fenor - alltid glädjande att se välmående fiskar.

Au revoir - på återseende!

Det goda fisket varade i åtminstone en timme. Kyliga, nordvästliga vindar svepte sedan graciöst in över dammen och plötsligt rådde en kuslig livlöshet. Trots ihärdiga försök kom jag inte i kontakt med några fler fiskar. Jag slog mig istället ner vid vattenbrynet för att njuta av ett par koppar kaffe och låta vårsolens strålar värma mitt frusna ansikte.


Dagens största - en hanfisk i all sin prakt.

Livet på en pinne!

 Första parkett.

 Ett övergivet (påsk)ägg.

Ett gigantiskt sådant..

Efter fisket for jag iväg till Bjeveröd då jag var nyfiken på att se hur årets premiär hade gått. Conny, Sara & Totte berättade exalterat om en fantastisk premiärdag; högsta besökarantalet någonsin, nöjda fiskare & fördjupade samarbeten med lokala partners. Fantastiskt att höra och jag hoppas verkligen att säsongen fortsätter på samma vis!

Dags att återgå till binderiet inför sommarens fjällresa. Här en samling cdc-dagsländor #18-26.