onsdag 23 september 2015

Patience

Öringsäsongen närmar sig sitt slut med stormsteg och således var det en självklarhet att ta några kast i favoritbäcken den gångna helgen. Igenväxt är bara förnamnet, men vissa sträckor var lyckligtvis fortfarande fiskbara.

Insekterna lös med sin frånvaro och likaså gjorde vaken. Under ytan var aktiviteten desto större och efter drygt en halvtimme hade jag landat ett par öringar & abborrar. Resten av dagen spenderades i de närliggande skogarna i jakt på kantareller, soppar och annat ätbart. Sammanfattningsvis en mysig dag ute i naturen tillsammans med Sara.


Skånsk djungel.

 Dessa små godbitar snubblade runt kring bäcken. Öring-godis?

 Vacker öring!

Inte helt enligt plan, men abborrarna är ganska fina de också.

Grodor & paddor råder det ingen brist på i dessa trakter.

Gräsulvslarverna frossade ute på ängarna.

Amiralfjärilarna passade också på att njuta av den härliga höstsolen.

Söndagen skulle spenderas i Ekemölla och för att inte gå miste om värdefull fisketid ställdes väckarklockan på 04.30. Ett par koppar kaffe senare var jag pigg som en lärka och redo för tretton mils bilfärd.

På förhand såg förutsättningarna riktigt goda ut - växlande molnighet, någon lätt regnskur och svag vind. Verkligheten blev dessvärre en annan - strålande sol, fullständig bleke och snudd på högsommarvärme. De vakande fiskarna var få och framför allt gick det inte att urskilja något mönster i de sporadiska vaken.


Inte ett vak så långt ögat kunde se.

I Ösjön lyckades jag för en gångs skull lura ett par öringar - en på nymf & en på flygmyra. Succén följdes upp med en fin miniregnbåge från Lillsjön, men sen var det roliga slut. Solen lös med full kraft och all aktivitet var som bortblåst. De efterföljande timmarna passerade plågsamt långsamt.


 Favoritplatsen i Ösjön - här vakar det alltid.

 Flygmyror låg döda på vattenytan och visst var dem på menyn.

Mums!

Success! Vilken öring!

Wait for it..

 Sagolikt vacker - denna lilla krabat är född & uppvuxen i Lillsjön.

Perfekt på alla sätt och vis.

När fisket är trögt roar jag mig gärna med bärplock & fotograferande.

Framåt eftermiddagen inleddes en häftig kläckning av både nattsländor, minimala dagsländor samt fjädermygg. Sporadiska duggregn & vindpustar bidrog till att fiskarna blev mer trygga och ett tag vakade det precis överallt i den bortre delen av Storsjön.

Att kroka dessa försiktigt sippvakande regnbågar var dock lättare sagt än gjort. Mina nattsländeimitationer kammade noll och likaså gjorde alla små dagsländeimitationer. Till slut hittade jag rätt - mörka fjädermyggkläckare #16-18 fiskade djupt hängandes i ytfilmen.

Trots att dagens flugor nu var identifierade dröjde det säkert trettio kast per påslag. Ett par missade mothugg hade jag räknat med, men utöver dessa tappades fisk efter fisk. Vid krokningsögonblicket blev regnbågarna så panikdrabbade att de blixtsnabbt tvärrusade rakt in i närmsta stenparti, vassrugg eller vegetationsbälte - och där gick de även förlorade.

Efter uppåt tio likadana incidenter hade jag humör som ett åskmoln och för en sekund övervägde jag att knäcka spöt och ge upp. Nä - skärpning - flugfisket är och ska vara en utmaning ibland. Med nyvunnet tålamod lyckades jag äntligen landa ett par magnifika regnbågar - självklart på torrfluga!


Spegelblankt.

Små, små dagsländor kläcktes under hela eftermiddagen.

Artbestämning någon? 

Tjusig Ekemöllaregnbåge.

Så här ska fenorna se ut!

Det lönade sig att smyga i vassen.

 Fish on! Vilken fight!

 Ännu en otroligt vacker regnbåge.

Tack än en gång hela Ekemöllagänget. Alltid fantastiskt trevligt när fiskevärdarna Ronny, Uffe & Tobbe kommer förbi och snackar om allt mellan himmel och jord. Vi ses förhoppningsvis snart igen.

torsdag 10 september 2015

Local deviations

Ett massivt regnoväder höll på att grusa planerna om en härlig fiskehelg. Golfbollsstora (nåja) regndroppar piskade på fönsterbrädet och oljudet som uppstod tycktes nästan hånfullt. Augusti månads underbara väder var som bortblåst och två dagar framför tvn var alltså nära till hands.

Mattias obotliga optimism ekade dock i huvudet - "Lokala avvikelser, Filip. Lokala avvikelser". Oavsett hur usel prognosen ser ut kan detta lustiga väderfenomen slå in om man innerligt tror på och önskar sig en dräglig dag ute i naturen. Det är nästan som att fiskegudarna lyssnar och sedan förbarmar sig över en.

Fiskeprylarna stirrade vädjande på mig från sin plats i vardagsrummets ena hörn och till slut blev frestelsen för stor. Bilen packades, kaffe kokades & sedan bar det av ut i stormen.

När jag kom fram till Ekemölla hade molnen precis skingrat sig och solens strålar värmde den blöta blandskogen. Doften av granris, kottar & ljung efter ett sensommarregn går verkligen inte av för hackor. Nymogna lingon bildade blodröda ängar i skogsbrynet och vattenytan bröts sporadiskt i vackra head&tail-vak. Den lokala avvikelsen var ett faktum.


Regn, regn, regn.. hur skulle detta sluta?

Vackra ängar av ljung är ett säkert hösttecken.

Lingon, lingon, lingon!

Mitt nya TSD Argentum riggades och något som kan liknas vid en igelimitation knöts på. Mitt Loop Cross S1 fick i vanlig ordning agera torrflugespö. Torrflugorna var inte det minsta intressanta, men den lilla, svarta streamern retade däremot gallfeber på regnbågarna i Lillsjön. Fiskarna plogade efter flugan och högg titt som tätt.


TSD Argentum #6 - ett fantastiskt kustspö!

Dagens första skönhet behövde samla kraft innan release.

Fish on!

En otroligt vacker hanfisk i begynnande lekdräkt.

Perfekta fenor!

En handfull akrobatiska regnbågar landades i raskt tempo och samtliga bjöd på fantastiska fighter. Till och med miniregnbågarna kämpade förvånansvärt bra för sin storlek. I Lillsjön har leken otroligt nog lyckats flera år i rad och nu simmar där alltså vilda regnbågar i alla möjliga storlekar. Häftigt!


Se så vacker - till och med stirrfläckarna är kvar.

Ösjön var stendöd, men mina favoritplatser i Storsjön levererade som vanligt. Just på dessa platser patrullerar regnbågarna ständigt längs vindkanterna i jakt på föda. Landinsekterna lös med sin frånvaro, men några fjädermygg surrade runt i den svala septemberkvällen. Efter ett antal flugbyten hittade jag till slut rätt i asken: en fullt utvecklad fjädermygga #22.

Två otroligt vackra regnbågar överlistades på kort tid och sedan masade jag mig mot stugan lagom tills dess att skymningen & regnet åter gjorde entré. Sju fiskar på tre timmar blev resultatet.


Kanonfisk i bästa kondition.

 En vanlig syn i Ekemölla.

Regn & rusk.

Klockan 05.00 var det dags att krypa ur sovsäcken. Mörkret låg tungt över den nordskånska vildmarken och temperaturen utomhus visade sig vara blott tre plusgrader. Kaffe kokades och avnjöts i lugn & ro tillsammans med en stadig frukost. Efteråt pälsade jag på mig så mycket som möjligt och begav mig sedan ut i den kyliga septembermorgonen.


Höst i Ekemölla.

Dessa godbitar snubblade runt kring dammarna - regnbågsgodis!

Torrflugorna var fullständigt ointressanta på morgonkvisten, men iglar & romkorn fungerade alldeles ypperligt. Huggen var bestämda & ibland även brutala. Dessa välproportionerade Ekemölla-regnbågar har alltid hela fenor och kämpar med en urkraft som är svår att matcha. Hur kul som helst.

Nog om streamerfisket. I det glasklara vattnet såg jag en regnbåge som hade siktet inställt på något väldigt smått. Mina torrflugor synades grundligt och ratades på löpande band. Ett trettiotal kast senare steg fisken i slowmotion - som så många gånger förr - och den här gången bröts vattenytan i ett sagolikt vak och mothugget blev perfekt.


Fin regnbåge som lapade i sig kläckande småsländor i ytfilmen.

Wow!

Tänk på att hantera fiskarna varsamt - avkrokning i vattnet är helt klart att föredra.

Vinden tilltog för varje timme som gick och kring lunchtid blåste det säkert 9-10 m/s. Vindriktningen för dagen var dessutom ganska knepig, vart jag än placerade mig kändes det som att jag fiskade i motvind. Skam den som ger sig.


 Trögfiskat i Ösjön.

 En kopp kaffe & lingonplock - balsam för själen.

Nomnom!

Jakten fortsatte och till slut fick jag uppleva ett spännande torrflugefiske. Fjädermyggsimitationerna fungerade inte alls denna dag, men däremot små, ljusa dagsländor #20 var till synes oemotståndliga. Totalt tio fiskar på knappt lika många timmar får räknas som klart godkänt under de råa förhållanden som rådde.

Ulf & Tobias - två av Ekemöllas härliga fiskevärdar - kom förbi efter lunch och det blev som vanligt flera trevliga pratstunder. Tillsammans med ägaren Johan gör de ett kanonjobb! Tack för den här gången, vi ses snart igen!


Helgens sista kämpe - ett riktigt krutpaket.

måndag 7 september 2015

Strike

Efter en hel månad utan fiske tog jag mitt förnuft till fånga och begav mig till smultronstället tillsammans med min trogne vapendragare Mattias. Regnbågarna har nu simmat i dammen i drygt ett år och förvildningsprocessen har gjort dem hyfsat svårflörtade. Vissa dagar hugger dem titt som tätt, medan andra dagar är fullkomligt omöjliga.


Vårt lilla smultronställe är verkligen godis för själen.

Näckrosbältena erbjuder både mat & skydd.

Syftet med kvällsturen var att testa mitt nya kustspö: TSD Argentum #6. Spöt riggades, varpå en liten dräparmask knöts på och kastades ut framför en patrullerande fisk. Det tog inte mer än ett par sekunder innan kvällens första regnbåge var ett faktum. Ett silvrigt krutpaket i absolut toppkondition krokades av efter en härlig fight.


Skönt spöböj.

Fet & fin - det märks att det inte råder någon födobrist i dammen.

Kast nummer två - fisk nummer två. Kast nummer tre - fisk nummer tre! Regnbågarna var minst sagt på hugget och bjöd på härliga kamper i det svala sensommarvattnet.


Otroligt fin teckning på denna lilla skönhet.

Hela och fina fenor är alltid en fröjd att skåda.

På vattenytan syntes gräshoppor, bin, harkrankar & bärfisar - men trots flertalet patrullerande fiskar så var det väldigt sällan som vattenytan bröts i ett vak. Mattias hade ett påslag på harkranksimitation, men gick sedan lottlös i sitt torrflugefiske.


Insektslivet vid dammen är väldigt rikt, speciellt när det kommer till landinsekter.

 Klumpiga bärfisar lever farligt bland strandvegetationen

Häftiga fjärilslarver fanns precis överallt..

 .. här en blivande Större Snabelsvärmare som förgäves försökte att skrämma mig.

Mattias överlistade ett par fiskar till slut.

För egen del fortsatte lyckan och efter ett par timmar hade jag landat ett dussin regnbågar. Fantastiskt bra fiske och ett perfekt sätt att återuppbygga ett sargat självförtroende & ett sviktande fiskesug.


Härlig rusning - till och med backingen kom till användning.

En urstark hanfisk som bjöd på kvällens bästa kamp.

Så vad säger man? Strike! Hole in one! Yatzy! Tack för att du övertalade mig Mattias!